Zorgeloos op vakantie
Zorgeloos op vakantie gaan, betekent ook zonder ‘betaalzorgen’ op vakantie gaan. Met debet- en kredietkaarten kan je in het buitenland gemakkelijk betalen.
Maar dit is niet zonder risico’s. Je bent best toch op je hoede voor fraude. Je wil bij thuiskomst liever niet vaststellen dat er onbekende aanzienlijke bedragen van je rekening zijn verdwenen.
Fraude met de bankkaart is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt. Uit cijfers blijkt ook, dat tijdens de zomermaanden er dubbel zoveel gevallen zijn van fraude met betaalkaarten. Reden te meer om voorzichtig om te springen met het gebruik van betaalkaarten.
Wat moet je doen?
Als je bankkaart verloren is, werd gestolen of je gegevens werden ontvreemd, dan moet je de kaart onmiddellijk laten blokkeren door Card Stop (070/344 344).
Vanaf dat moment kunnen er in principe geen transacties meer worden uitgevoerd met de kaart.
Gebeuren er toch nog transacties, dan zullen deze integraal vergoed worden door de bank of de kredietkaartinstelling.
Je moet de uitgever van de kaart wel binnen dertien maanden na de betwiste transacties informeren over deze feiten.
En wat met de gelden die zijn verdwenen voordat de rekening geblokkeerd kon worden?
Als je kaart gestolen is, dan bepaalt de wet dat je hoogstens 150 euro zelf moet betalen.
Als je nog altijd in het bezit bent van je kaart terwijl ze frauduleus werd gebruikt, dan geniet je een hogere bescherming en worden alle verliezen die je op deze manier hebt geleden, terugbetaald.
Als de bank of kredietinstelling kan bewijzen dat je zelf nalatig bent geweest of als er sprake is van bedrog of opzet, dan zal je het verlies volledig zelf moeten dragen.
De wet bevat geen definitie van het begrip ‘grove nalatigheid’, maar somt wel een aantal voorbeelden op.Bijvoorbeeld, je bewaart je code op een papiertje samen met je bankkaart of je laat je kaart niet blokkeren.
We adviseren om regelmatig je afrekeningen en uittreksels te controleren.
Als je misbruik vaststelt, moet je onmiddellijk de kaart laten blokkeren en je bank of kredietinstelling contacteren om de verrichtingen te betwisten