
12 tips bij het invullen van een aanrijdingsformulier
Een aanrijdingsformulier is het formulier waarmee u meteen na een ongeval, samen met de tegenpartij(en), beschrijft in welke omstandigheden het ongeval zich heeft voorgedaan.
Te onthouden : het aanrijdingsformulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit, ongeacht in welke taal het opgesteld is.
We zetten hierbij 12 tips op een rij om een aanrijdingformulier zo correct mogelijk in te vullen:
- Spreek af met de tegenpartij wie voertuig A en wie voertuig B is op het formulier.
Kruis de vakjes aan die overeenkomen met uw situatie.
Opgelet: als er meerdere voertuigen betrokken zijn, vult u met elke tegenpartij een aanrijdingsformulier in. Op die manier zijn alle betrokken voertuigen en hun verzekeraar gekend, alsook de schadeimpact per betrokken voertuig.
- Noteer alle gegevens van uzelf en van de tegenpartij: naam en voornaam, adres en telefoonnummer(s), geboortedatum.
- Schrijf leesbaar, gebruik hoofdletters. Vermijd doorhalingen en/of schrappingen. Zo zal er immers geen verwarring of discussie ontstaan en is het formulier voor iederen duidelijk.
Extra tip: Gebruik bij het invullen van het formulier bij voorkeur een balpen en geen potlood.
- Duid aan waar het voertuig voor het eerst werd geraakt en omschrijf de zichtbare schade.
- De tekening waarin de omstandigheden van het ongeval geschetst worden, is van groot belang. Teken daarom zo nauwkeurig mogelijk.
- Vergeet ook niet om gegevens te vermelden zoals richtingaanwijzers, verkeersborden, signalisatielichten, straatnamen… Duid eveneens aan welk voertuig A en welk B is.
Noteer dus alle informatie die noodzakelijk is om een correcte beoordeling te kunnen doen van de omstandigheden. Een onduidelijke schets kan immers de schaderegeling vertragen.
- De eerste schets geldt als de enige echte.
- Verduidelijk de omstandigheden in het vak “Mijn opmerkingen”. Dit is vooral belangrijk als u niet akkoord gaat met de opmerkingen van de tegenpartij of niet begrijpt wat hij bedoelt.
- Doe geen uitspraken over uw eventuele verantwoordelijkheid. Uw enige taak is om de omstandigheden van het ongeval zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven.
- Neem zorgvuldig de verklaring van de tegenpartij door voor u het formulier ondertekent.
U ondertekent immers voor akkoord, waardoor nadien alle bijkomende informatie niet relevant is en er dus geen rekening mee zal worden gehouden.
- Indien beide partijen het eens zijn over het ingevulde aanrijdingsformulier, ondertekent u beiden het formulier.
- Elke bestuurder houdt een exemplaar bij: of het originele of het doorgedrukte exemplaar
Te onthouden: wat ivm eventuele getuigen?
De inzittenden van de betrokken voertuigen zijn nooit onafhankelijke getuigen.
Als er iemand in de buurt het ongeval heeft zien gebeuren, noteert u zorgvuldig alle gegevens die gevraagd worden op het aanrijdingsformulier, zoals het gsm-nummer, adres … Getuigen die slechts op één exemplaar voorkomen, worden door de verzekeringsmaatschappijen en de rechtbank niet weerhouden.